Ikke gjødsle flerårige planter om høsten

Gå til hovedinnhold

Ikke gjødsle flerårige planter om høsten

Har du fått tilbud på kugjødselkompost den siste tiden? Er tilbudet for godt til at du kan la være å handle? I så fall spar den til våren, for flerårige planter skal ikke gjødsles nå!

Gründer og kursholder Hanne Slyngstad-Hægeland i Hobbygartnerskolen samler løv og planteavfall som næring til jorden. Foto: Erling Slyngstad-Hægeland/Haven foto

Tekst: Kari Gjertrud Dølgaard

Gründer og kursholder Hanne Slyngstad-Hægeland i Hobbygartnerskolen er frustrert. Hun var en av dem som nylig fikk tilbud om 40 prosent avslag på «kugjødselkompost» til bruk på plantene i høst.

- Denne «kugjødselkomposten» inneholder sphagnumtorv, biokompost, kugjødselkompost, kalk og MPK-gjødsel (nitrogen, fosfor og kalium), det vil si mineralgjødsel presentert som «mikronæring», så dette skal man i hvert fall ikke ha i jorden nå, fnyser hun.

Hun forteller at mineralgjødsel er laget for å gå rett til røttene på planten og til å trigge vekst.

- Flerårige planter skal ikke ha vekstsignaler som følge av gjødsling på denne tiden av året, for da får de ikke forberedt seg til høsten og vinteren hvor plantene går i en dvaleperiode, og de risikerer dermed frostskader, forteller hun.

Hun legger til at sommerblomster i krukker kan være et unntak, hvis man ønsker å trekke ut blomstringen så lenge som mulig, men hvis disse sommerblomstene står sammen med flerårige planter så skal man la være.

Jorda plantene trenger

Planter samarbeider med livet i jorda. I levende jord finner du bakterier, sopp, nematoder og et helt nettverk av mikroorganismer som lever av hverandre.

- I helt vanlig hagejord hvor du kanskje bare har rakt over litt gressklipp og løv, så vil planterøttene ha masse næring å leve av, sier Slyngstad-Hægeland.

Men hvis du graver et hull og legger i torvbasert jord, så vil ikke røttene til planten få den næringen de trenger. Det ønsker hage-entusiasten at flere skal bli klar over. Hun tar eksempel fra skogen.

- I skogen er det ingen som løper rundt og gjødsler; løv faller ned, dyr og insekter dør, dyr gjør fra seg, og næringen legges naturlig i lag, sier hun, og legger til at dyrs avfall er naturlig, men forekommer i små mengder i forhold til planteavfallet.

Slyngstad-Hægeland påpeker at det er riktig at høsten er en fin tid å plante på, og at man kan gjøre gode kjøp hvis man vil fylle hagen med nye planter.

- Du får et forsprang på våren når du begynner om høsten, men hvis du skal tilføre jorden noe som helst, så skal du rett og slett bruke det du har av gressavklipp, løv og sånne ting, og legge det rundt plantene når du har satt dem i jorden, sier hun.

Les også: Den beste jorden lager du selv

Snu alltid jordsekkene

Er du en bevisst forbruker, bør du alltid være kritisk til jorden du kjøper mener kursholderen. Selv om hun ikke selv kjøper jord, pleier hun alltid å snu jordsekker for å sjekke innholdsfortegnelsen når hun er på hagesentre, og finner som oftest «jordsekker» med torv.

Torv er ikke et produkt meitemarkene vil ha. I torv er det ikke bakterier, og dermed ingenting å spise for meitemarken.

- Meitemark spiser i utgangspunktet ikke plantematerialer, men de spiser mikroorganismene som er klistret til det organiske materialet, sier hun.

Hun mener det er løgn å si at torv beriker jorden, men så lenge vi fortsetter å handle torvprodukter, så vil heller ikke produsentene behøve å omstille seg.

- Vi går ikke på butikken for å få kostholdsråd, men vi går til hagesentrene og ber om råd, men de er kjøpmenn og vil selge, sier hun, og legger til at det er helt fair.

Hun mener at vi som forbrukere må ha kunnskapen som gjør at vi tar bedre valg både for oss selv og for hagene våre.

- Dette er hovedbudskapet mitt i seks punkter, avslutter Hanne Slyngstad-Hægeland:

  1. Kugjødselkomposten til hagesentrene består hovedsakelig av torv (sphagnum), så det er i prinsippet det du betaler for. Og torv beriker IKKE jord.
  2. Torv er ikke levende jord. Det er et relativt dødt vekstmedium, og INGEN av våre vekster - og spesielt ikke roser eller frukttrær har bruk for torv.
  3. Gjødselen er som regel tilsatt en kombinasjon av ku- og hønsegjødsel. Hønsegjødsel er hurtigvirkende, og kugjødsel er langtidsvirkende. Derfor er dette en fin kombinasjon om våren - ikke om høsten!
  4. Flerårige planter skal ikke ha lettopptagelig næring fra august og ut sesongen. De er i full gang nå med å forberede seg på vinter og skal ikke på noen måte få et "signal" om å sette i gang ny vekst som hønsegjødsel eller lettopptagelig mineralgjødsel (NPK) bidrar til.
  5. Planter som du flytter eller planter utover sensommer/høst har mer enn nok med å etablere seg i den jorda du allerede har der. Dekk bar jord rundt den nyetablerte planten med organisk materiale (gressavklipp, løv, e.l.), så har den det suverent frem til neste år.
  6. Uttak av torv skader miljøet, og det er et paradoks at vi hageeiere blir gjort til "miljøsyndere" bare fordi hagesentrene ikke investerer i ekte jordproduksjon, men bruker en av de best kjente salgsmekanismene - store rabatter - til å trigge FOMO-reaksjonen ("fear-of-missing-out") hos oss.

Når du gjødsler om våren og på forsommeren kan du ha i tanken at den beste jorden inneholder 95 prosent planteavfall og 5 prosent dyreavfall anbefaler gründeren.

Vi hjelper deg som er medlem:

Jusstelefonen 22477507

Ring dersom du har et juridisk spørsmål. Det er gratis, og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Byggteknisk rådgivning 22477524

Ring dersom du har et byggteknisk spørsmål. Det er gratis og for alle medlemmer.

Tjenesten er åpen hverdager mellom 08.30 og 15.30.

Send inn en større juridisk sak

Våre medlemmer får gratis juridisk rådgivning fra våre advokater i saker som gjelder bolig og eiendom. Her kan du sende inn en sak skriftlig.


Kjenner du noen som kan ha nytte av et medlemskap i Huseierne?

 

Nå kan du gi ett års medlemskap i julegave for halv pris, kun kr 310,-