Det er ikke bare å ringe nærmeste eiendomsmegler når du skal selge boligen din. Gjør grundig forarbeid i valget av eiendomsmegler, og du har mye større sjanse for å bli fornøyd med jobben som gjøres.
1. Velg personen - ikke kontoret!
Valg av en eiendomsmegler er først og fremst et personvalg. Se etter riktig eiendomsmegler, ikke kontoret der hun eller han arbeider.
Du skal være veldig tett på denne personen i en forholdsvis kort og hektisk periode. Derfor er det viktig at kjemien mellom eiendomsmegleren og deg stemmer.
I din undersøkelse av eiendomsmeglere må du kartlegge den enkelte eiendomsmeglerens styrker og svakheter.
Trenger du rådgivning: Medlemmer i Huseierne kan kontakte våre jurister for å få hjelp til boligrelaterte spørsmål. Ta kontakt i dag!
Ikke medlem? Bli medlem i dag og still spørsmål! Les mer her!
2. Inviter to eller tre meglere på besøk
Ta alltid kontakt med flere eiendomsmeglere når du skal selge boligen din.
Invitér to eller tre eiendomsmeglere på besøk. Hør hva de har å si om boligen din, og få de til å gi deg et tilbud om salget.
Vær helt åpen på at du snakker med flere i denne fasen.
Du finner eiendomsmeglere ved å sjekke kontorene i nærheten, gå på visninger i området, snakke med andre som selger mm.
Løsøre og tilbehør - hva følger med boligen ved salg
3. Sjekk referanser
Få alltid eiendomsmelgeren til å stille med referanser fra andre kunder som har solgt tilsvarende bolig i samme område.
Dette er eiendomsmeglerens ansvar
4. Test dem selv!
Det å gå på visninger der andre selger er en god måte å sjekke ut hvordan eiendomsmegleren gjør sin jobb. Spør litt om boligen og se hvordan de presenterer den.
Hvor godt kjenner de lokalmiljøet der du bor?
Digitalt kurs
Kurs om salg av bolig
1. januar 2022 kom det nye regler om boligsalg. I dette kurset går Carsten Pihl, forbrukersjef i Huseierne gjennom de nye reglene, og andre viktige tema du trenger å kunne når du skal selge bolig. Les mer
5. Lokalkunnskap
Eiendomsmegleren du velger, bør kjenne lokalområdet dre du skal selge godt. Finn gjerne en som har solgt flere eiendommer i området.
Da kan eiendomsmegleren fortelle potensielle kjøpere om området styrker og svakheter. De har også god kjennskap til prisnivået i området.
Eiendomsmeglere som har god lokalkunnskap vi ofte ha en del navn på boligkjøpere som er interessert i boliger i området. Dermed får ditt boligsalg en god start!
Ditt ansvar når du selger bolig
6. Pris på oppdraget
Prisen det koster å selge boligen har selvfølgelig en betydning.
Men som vanlig når du kjøper tjenester, skal du ikke bare se deg blind på prisen – men hva du får igjen.
Eiendomsmeglere som får mer igjen for boligene de selger kan være litt dyrere. Du må finne ut hva som lønner seg for deg.
7. Kapasitet
Eiendomsmegleren må ha tid nok til deg og ditt salg. Dette henger sammen med hvor mange eiendommer eiendomsmegleren selger, og hvordan hun eller han organiserer tiden sin og arbeidet.
Før du inngår oppdraget, bør du spørre eiendomsmegleren særlig om hvordan hun eller han tenker å legge opp salget og salgsprosessen. Det er også lurt å spørre om hvor mange andre salg som eiendomsmegleren har samtidig.
Spør også om eiendomsmegleren møter selv på visning. Dette vil være en fordel for de fleste selgere. En eiendomsmelger er salgsutdanne, og vil kunne gi boligkjøpere riktig informasjon og hjelp for å få flest mulig med i en budrunde.
Men: Ikke se deg blind på prisantydningen
Eiendomsmegleren vil etter det første møtet gi en antydning av hva de tror boligen kan bli solgt for.
Du bør uansett ha gjort deg opp din egen mening om hva boligen din bør kunne gå for. Det gjør du ved å følge salgsprisene i området over tid. Avviker eiendomsmeglerens prisantydning veldig fra din - både opp og ned - bør du spørre eiendomsmegleren om hvorfor hun eller han har satt den prisantydningen.
Uansett er det markedet som vil bestemme prisen. De aller fleste boliger annonseres i Norge samme sted (på Finn.no), slik at potensielle boligkjøpere vil oppdage boligen uansett – og komme hvis de er interessert.