Japankirsebær kom til Europa omkring 1830. Siden treet liker stabilt, lunt klima, trives det generelt i kyststrøk i sør og vestlige deler av Norge, men vil være vanskelig å få til å trives i nordlige strøk og i kaldt innlandsklima. Treet er ømfintlig for frost.
Lun krok i hagen
Vil du ha et japansk kirsebærtre i hagen, bør du gi det den luneste kroken, med lite kald vind og mye sol. Det kan passe godt i en beskyttet atriumshage.
Jorden bør være godt drenert og litt kalkholdig/leirholdig. Du må forvente å vanne godt, særlig i blomstringen, for å få et tre som trives. Gjødsler du årlig kan du få bedre blomstring, men ikke forvent å plukke bær til høsten. Japankirsebær får nemlig ikke bær.
Den beste tiden for å plante japankirsebær er på våren, slik at treet får god tid til å etablere seg før høsten og vinteren.
Flere typer
Den kanskje vanligste japanske kirsebærsorten i Norge heter Kanzan. Den får store, rosa blomster og bronsefarget løv om våren. Treet får bred krone, og blir vanligvis rundt 3 meter høyt, men enkelte kan også bli mellom 7-10 meter høye. Derfor bør du forhøre deg om hvor høyt det kan bli, dersom du skal kjøpe et tre av typen Kanzan.
En annen sort er hengekirsebær, Kiku-Shidare-Sakura, som får massevis av fylte, mørkrosa blomster og vanligvis blomstrer i mai. Treet kan bli 2,5-3 meter høyt, og trenger godt med plass, da det med årene vil bre seg vidt utover.
Pris og størrelse
Som med en rekke andre ting er det også slik med japansk kirsebær at pris, størrelse og kvalitet gjerne følger hverandre. Et kirsebærtre kan du få fra ca. 1 500 til oppimot 10 000 kroner. De rimeligste trærne er gjerne nokså små og skjøre og bør støttes godt opp de første årene.
Har du hørt om sakura? Sakura er japansk og betyr kirsebærblomstring.
I Japan er sakura en viktig del av poesien, religionen og kulturen. Når kirsebærtrærne står i blomst bedriver man såkalt sakura hanami, som kanskje kan oversettes med noe sånt som «blomstertitting.» Da går man for å se kirsebærblomstringen i parker og hager, som en del av en vårfest. Familie og venner samles og kombinerer gjerne blomster-kikkingen med piknik under de store, blomstertunge trærne.
Etter noen få uker er hele det vakre skuet over og det er ett år til neste gang. Ikke rart at blomstringstiden er blitt et symbol på livets forgjengelighet i buddhismen!
Tidlig blomstring viser klimaendringer
Siden kirsebærblomstringen er en så viktig begivenhet i Japansk kultur, har man nedtegnelser fra år 800 og framover som angir tiden for blomstringen. Dessverre er denne statistikken nedslående. De siste 150 årene har kirsebærblomstringen skjedd stadig tidligere – et tydelig tegn på at klimaet er i endring og blir stadig varmere.